CTIF Sverige
CTIF´s arbete bedrivs genom tematiska kommissioner och arbetsgrupper, men också genom arbetsgrupper tillsatta för ett särskilt ändamål. Sammansättningarna består av deltagare från flera länder och diskussioner förs kring aktuella ämnen med koppling till brandbekämpning, losstagning, risker med nya fordon, farligt gods m.m.
Varje medlemsland i CTIF har en nationell kommitté. Den svenska CTIF kommittén är det internationella CTIF:s organ i Sverige. Medlemskapet i CTIF betalas for Sveriges del av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB.se)
Möten under hösten 2024:
- Styrelsemöte 5 september 16:30
- Årsmöte 26 september kl 16.30
- Styrelsemöte 10 oktober kl 16.30
- Styrelsemöte 7 november kl 16.30
- Styrelsemöte 5 december kl 16.30
- Kommittén ska svara för att uppgifter som ankommer på varje enskilt medlemsland i CTIF utförs på ett korrekt och bra sätt.
- Kommittén ska upprätthålla en regelbunden och bra kontakt med det centrala CTIF.
- Kommittén ska bidra till att utveckla svensk räddningstjänst genom samverkan (eller på eget initiativ) genomföra seminarier och möten, utveckla och stärka nätverk, samt bilda arbetsgrupper inom angelägna arbetsområden.
I den svenska CTIF-kommittén ingår den person som representerar respektive kommitté internationellt, samt ett antal nyckelpersoner som kommer från olika organisationer med koppling till räddningstjänst.
Arbetet har traditionellt skett genom fysiska möten, ofta i MSB´s lokaler i Karlstad eller Stockholm. Sedan 2020 har det löpande arbetet skett till stor del via videokonferens, vilket underlättar genom att vi slipper restider.
Stadgarna för dem svenska CTIF-kommittén hittar du nedan.
De nationella CTIF-kommittéerna i Norden har beslutat att samverka och en gång per år sker en gemensam träff. Mer information om det nordiska samarbetet hittar du nedan.
Historia:
CTIF bildades för mer än 100 år sedan i Paris, år 1900 och fick därför ett franskt namn, "Comité Technique International de prevention et d’extinction de Feu".
Huvudsyftet var och är ”Exchange of knowledge”, utbyte av kunskap.
Idag är det huvudsakliga arbetsspråket engelska och organisationen har därför fått det engelska namnet "CTIF - International Association of Fire and Rescue Services".
Varje medlemsland i CTIF har en nationell kommitté. Den svenska CTIF kommittén är CTIF:s organ i Sverige.
Kommittén ska svara för att uppgifter som ankommer på varje enskilt medlemsland i CTIF utförs på ett korrekt och bra sätt.
Kommittén ska upprätthålla en regelbunden och bra kontakt med det centrala CTIF.
Kommittén ska bidra till att utveckla svensk räddningstjänst genom samverkan (eller på eget initiativ) genomföra seminarier och möten, utveckla och stärka nätverk, samt bilda arbetsgrupper inom angelägna arbetsområden.
I den svenska CTIF-kommittén ingår den person som representerar respektive kommitté internationellt, samt ett antal nyckelpersoner som kommer från olika organisationer med koppling till räddningstjänst.
De nationella CTIF-kommittéerna i Norden har beslutat att samverka och en gång per år sker en gemensam träff.
De nationella CTIF-kommittéerna i Norden har beslutat att samverka och en gång per år sker en gemensam träff.
Syftet med mötena har varit erfarenhetsutbyte för hur aktiviteter genomförs.
Målet för samarbete på nordisk nivå är:
- Utbyta erfarenheter avseende nationella aktiviteter
- Tillse att CTIF främjar utveckling och informationsspridning mellan räddningstjänster
- Stimulera erfarenhetsåterföring från de internationella CTIF kommissionerna tillbaka till de nordiska länderna
- Stödja varandras aktiviteter över nationella gränser
Historiska nordiska CTIF möten
Sverige var värd för det första mötet som hölls 2002. En överrenskommelse kring det nordiska arbetet fastställdes vid mötet 2005 i Helsingfors.
(Listan behöver uppdateras då fler möten hållits efter 2014.)
2014, 9-10 januari, Helsingfors, Finland
2013, 9-10 januari, Snekkersten, Danmark
2012, 11-12 januari, Oslo, Norge
2011, 13-14 januari, Stockholm, Sverige
2010, 14-15 januari, Helsingfors, Finland
2009, 8-9 januari, Birkerød, Danmark
2007, 24-25 oktober, Lysaker, Norge
2006, 19-20 juni, Stockholm, Sverige
2005, 20 juni, Helsingfors, Finland
2004, 22 mars, Gentofte, Danmark
2003, 11 april, Sarpsborg, Norge
2002, 5 april, Göteborg, Sverige
Stadgar för Svenska CTIF Kommittén.
Stadgar fastställas vid Svenska CTIF kommitténs årsmöte den 28 september 2011
Kommitténs uppgift
§ 1
Den svenska CTIF kommittén är CTIF:s organ i Sverige. Kommittén ska svara för att uppgifter som ankommer på varje enskilt medlemsland i CTIF utförs på ett korrekt och bra sätt.
Kommittén ska upprätthålla en regelbunden och bra kontakt med det centrala CTIF.
Kommittén ska bidra till att utveckla svensk räddningstjänst genom samverkan (eller på eget initiativ) genomföra seminarier och möten, utveckla och stärka nätverk, samt bilda arbetsgrupper inom angelägna arbetsområden.
Medlemskap
§ 2
Den Svenska CTIF Kommitténs medlemmar utgörs av:
- Kommunala och statliga myndigheter
- Ideella organisationer, liksom andra organisationer
- Försäkringsbolag
- Institutioner
- Företag som arbetar med verksamheter eller uppgifter som är av vikt för brandskydd och/eller räddningstjänst.
- Enskilda personer med särskild anknytning till området brand och räddningstjänst kan också vara medlem. Styrelsen har möjlighet att utse enskild person till hedersmedlem.
Styrelsen avgör om en ansökan om medlemskap ska beviljas eller inte, och beslutet kan överklagas till årsmötet.
Såsom medlem räknas även de personer som har utsetts av styrelsen (alternativt årsmötet) att företräda den Svenska CTIF kommittén i en Commission inom CTIF och även eventuell svensk person som har utsetts vid CTIF:s Delegates Conference att ingå i CTIF:s Exceutive Committee.
Medlemsavgifter
§ 3
Införande och storlek av de medlemsavgifter som medlemmar har att erlägga för nästföljande år samt de villkor i övrigt som ska gälla för medlemskap bestäms på årsmöte efter förslag av styrelsen.
Valberedning
§ 4
Förslag till ordförande för kommittén, styrelseledamöter, samt eventuella revisor ska framläggas av en valberedning bestående av två personer, som utses på årsmötet varav en utses till sammankallande. Mandattid för valberedningen är ett år.
Styrelse
§ 5
Kommittén företräds av en styrelse om minst tre och högst fem ledamöter, inkluderat ordförande. Kommitténs ordförande, som även är styrelsens ordförande, väljs i likhet med övriga ledamöter på årsmötet efter förslag av valberedningen.
Valberedningen ska inför sitt arbete infordra förslag enligt följande:
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) äger föreslå två ledamöter varav en ska föreslås bli ordförande i den Svenska CTIF kommittén
Brandskyddsföreningen Sverige äger föreslå en ledamot
Sveriges Kommuner och Landsting äger föreslå en ledamot
Svenska Brandbefälets Riksförbund äger föreslå en ledamot
Ordförande utses för två år medan samtliga övriga av årsmötet valda ledamöter utses för en
tid av ett år.
Ordförande och även övriga ledamöter, vars mandattid utgår kan utses på nytt.
Avgår under mandattiden kommitténs ordförande ska valberedningen vid närmast kommande årsmöte föreslå person för fyllnadsval.
Mandattiden räknas från årsmöte till nästkommande årsmöte för ledamot och för ordförande från årsmöte till årsmöte två år senare.
§ 6
Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande, en sekreterare och vid behov en kassör. Detta val förrättas direkt efter årsmötet.
Om både ordförande och vice ordförande har förfall vid ett enskilt styrelsemöte utses vid mötet en annan ledamot att leda sammanträdet. Kommitténs firma tecknas av den eller dem styrelsen därtill utser.
§ 7
Vid styrelsesammanträde ska föras protokoll eller minnesanteckningar. Behov av justering beslutas av styrelsen.
Styrelsen har rätt att fatta beslut om minst tre av ledamöterna (inklusive ordförande) är närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening för vilken vid sammanträde mer än hälften av de närvarande röstar eller vid lika röst etal den mening som biträds av ordföranden.
§ 8
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller sekreteraren, eller då minst en tredjedel av styrelsens ledamöter så begär. Minsta antalet styrelsemöten per år är två.
Revision och verksamhetsberättelse
§ 9
Om medlemsavgifter införs eller om sponsors bidrag inkommer ska kommitténs räkenskaper och förvaltning granskas av en revisor, som väljs vid årsmötet.
Styrelsen och årsmötet kan besluta att verksamhetsberättelse ska tas fram.
Årsmöte
§ 10
Årsmöte äger rum årligen före september månads utgång på dag och plats som styrelsen bestämmer.
§ 11
Extra årsmöte hålls, då styrelsen så finner nödvändigt. Vid extra årsmöte får inte behandlas annat ärende än sådana som angivits i kallelsen.
§ 12
Kallelse till årsmöte utfärdas minst en månad före den för mötet bestämda tiden. Kallelsen, som ska innehålla dagordning och program i övrigt för mötet. Kallelse till årsmöte ska dessutom innehålla styrelsens eventuella förslag som ska beslutas om vid årsmötet.
§ 13
Röstberättigad vid årsmötet är en representant för varje medlem, d.v.s. organisationer, företag, m.m. i enlighet med paragraf 2 som har meddelat att de vill vara medlemmar och som av styrelsen har blivit beviljade medlemskap. Vidare är även enskild person medlem som uppfyller krav i enlighet med paragraf 2.
Varje röstberättigad äger en röst. Omröstning sker öppet. Vid lika röstetal är ordförandens röst avgörande.
§ 14
Vid årsmöte ska följande ärenden förekomma:
1. Val av ordförande och sekreterare vid mötet
2. Val av en justerare att jämte ordföranden justera mötets protokoll
3. Fråga huruvida mötet blivit behörigen utlyst
4. Berättelse över kommitténs verksamhet under det gångna verksamhetsåret
5. Revisionsberättelse över föreningens räkenskaper och förvaltning för det gångna
verksamhetsåret
6. Fråga om fastställande av resultat- och balansräkning
7. Fråga om disposition av årets resultat
8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter
9. Val av ordförande för kommitténs tillika styrelsens ordförande efter förslag av
valberedningen (mandattid två år).
10. Val av styrelseledamöter (mandattid ett år), efter förslag av valberedningen.
11. Eventuellt fyllnadsval.
12. Val av en revisor (mandattid ett år) för granskning av räkenskaper och förvaltning, efter
förslag av valberedningen.
13. Val av två ledamöter i valberedningen (mandattid ett år) att föreslå ordförande,
styrelseledamöter och revisor.
14. Ordförandes redovisning av planerade aktiviteter för nästkommande år.
15. Beslut om eventuell medlemsavgift.
16. Beslut om datum för nästkommande årsmöte.
17. Övriga ärenden, som av styrelsen förelagts mötet eller som av medlem väckts genom
skrivelse till kommitténs ordförande senast 20 dagar före mötet.
Fotnot: Punkter med kursiv text i listan ovan ska medtas i agendan för årsmötet ifall pengar hanteras i kommittén, t.ex. genom att medlemsavgifter införs eller genom att pengar inkommer från sponsor
§ 15
Protokoll från årsmöte ska delges medlemmarna genom e-post utskick eller genom brevförsändelse.
Ändring av stadgar. Kommitténs upplösning
§ 16
För bifall till förslag om ändring av kommitténs stadgar fordras två på varandra följande årsmöten, varav minst ett ordinarie årsmöte.
§ 17
För beslut om kommitténs upplösning fordras samstämmande beslut med minst 3/4 majoritet vid två på varandra följande ordinarie årsmöten. Kommitténs eventuella tillgångar ska därvid tillgodoföras Brandskyddsföreningens stipendiefond.
Kommitténs handlingar och dokument ska förvaras av MSB eller Brandskyddsföreningen Sverige, och ska göras tillgängligt om någon tar initiativ till återinrättande av den Svenska CTIF Kommittén.
Här samlar vi dokument, som mötesprotokoll, viktiga kallelser och andra dokument som vi arbetar med.
Här ligger främst dokument upprättade sedan nystarten på hemsidan. Denna version av hemsidan etablerades hösten 2022.
Ordförande: Yvonne Näsman
Handläggare på MSB Enheten för Brand & Räddning
Motivering till varför jag är med i Svenska CTIF:
Då jag tycker att det är viktigt att kunskap och erfarenhet som bygger på forskning och beprövad erfarenhet sprids både nationellt och internationellt till berörda aktörer, så vill jag vara med och bidra med den kunskap och erfarenhet som jag har.
Jag uppfattar att CTIF är en organisation som har möjlighet att bidra till spridning och på så sätt bidra till att effektiva och säkra räddningsinsatser insatser kan genomföras.
Vice ordförande: Tore Eriksson
Tore Eriksson var president för internationella CTIF mellan 2012 och 2020, och för CTIF Sverige sedan fler år innan dess. Tidigare var han även ordförande för CTIFs Hazardous Materials Commission. För närvarande är han även medlem i Extrication and New Technology Commission.
Under tiden fram till 2008 arbetade han som avdelningschef för RIB-avdelningen vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och fram till 2013 som chef för avdelningen för beslutsstödssystem vid MSB. Tore har varit en central gestalt i utvecklingen av informationsteknologi för brandmän, GIS-applikationer och rådgivning kring satellit-/rymdteknik för den svenska regeringen sedan början av 2000-talet.
Sekreterare: Mona Hjortsberg
Mona började arbeta inom brand- och räddningstjänsten år 1997 genom att delta i ett regeringsprojekt som genomfördes av Stockholms brandkår. Projektet pågick i tio månader och undersökte varför det inte fanns några kvinnliga heltidsprofessionella brandmän. År 1998 anställdes Mona som brandman av Södertörns brandkår och arbetade i den rollen i tjugo år.
Som vald facklig representant började Mona år 2007 arbeta med frågor som berör kvinnor på arbetsplatsen, såsom attityder gentemot kvinnor, graviditet, brandbekämpningsutrustning och skyddskläder. Under denna tid började hon forma ett rikstäckande nätverk för kvinnor inom brand- och räddningstjänsten. Nätverket, som kallas Kvinnor i räddningstjänst, KIRTJ.se, startades officiellt år 2011. Mona valdes till ordförande det första året och är fortfarande ordförande idag.
År 2013 representerade Mona Sverige i CTIF-arbetsgruppen Kvinnor inom brandtjänsten och valdes år 2015 till vice ordförande för Kommissionen för kvinnor inom brand- och räddningstjänst, där hon var i den rollen fram till 2019.
Övriga ledamöter:
Anneli Skog: Kommunikation
Yrke: Kunskapsmäklare på MSB, Enheten för Lärande från olyckor
Min profession är inom strategisk kommunikation och kommunikationsutveckling. Jag har under mitt yrkesverksamma liv haft roller inom området som ledare, chefredaktör, konsult, utbildare, strateg och kunskapsmäklare med fokus på utveckling.
Kommunikationsutveckling, neurokommunikation och lärande är stora intressen hos mig. Min förhoppning är att mina kunskaper och min verktygslåda ska komma till nytta inom CTIF Sveriges viktiga arbete för ett säkrare samhälle.
Peter Bergh:
Förbundsordförande vid Brandmännens Riksförbund. Tidigare brandman, brandförman, larmoperatör, ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterska för att vara i olika chefsbefattningar relaterat sedan tidigt 2000-tal.
Han är aktiv i och var med och grundade Friska Brandmän och Cancerstiftelsen för Brandmän. Han jobbar även med hälsofrågor nationellt och internationellt då han är verksam i en rad olika organisationer och nätverk relaterade till blåljusbranschen. Han brinner för brandmäns hälsa - och inte minst för cancerfrågorna.
Christer Ängehov
Förbundsdirektör/Räddningschef, Räddningstjänsten Mälardalen.
Jag startade min karriär inom räddningstjänsten under 1980-talet och har samlat på mig nyttiga erfarenheter och lärdomar som chef på olika nivåer.
Jag har byggt upp och varit högsta chef i fyra räddningstjänster; Brandkåren Attunda, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Skåne Nordväst samt Räddningstjänsten Mälardalen där jag idag verkar.
Arbetet har inneburit främst förändringsledning, organisations- och verksamhetsutveckling vilket gett mig en stor kunskap inom styrning, ledning, chefskap, krishantering, styrelsearbete och att starta upp organisationer. Mycket av dessa erfarenheter hoppas jag kan vara till nytta för mitt styrelsearbete i CTIF-Sverige.
Stefan Agnesson
Jill Jingbrant
Denna sida kommer att uppdateras!
Information & webbsida: Björn Ulfsson
Arbetet inom CTIF bedrivs genom kommissioner och arbetsgrupper. CTIF består av nedanstående kommissioner och arbetsgrupper.
Svenskt deltagande markeras i fet stil (Informationen behlver uppdateras)
Engelska namn ges inom parenteser.
Kommissioner:
- Brand & Räddning på flygplatser (Fire and Rescue on Airports)
- Brandförebyggande (Fire Prevention)
- Europeiska Kommissionen (Commission Europe)
- Farliga ämnen (Hazardous Materials)
- Historia (History of fire services and CTIF, museums and documentation)
- Internationella brandkårstävlingar (International Fire Brigade Competitions)
- Kvinnor inom räddningstjänsten (Women in Fire and Rescue Services)
- Losstagning och ny teknologi (Extrication and new technology)
- Räddningstjänstens hälsovård (Rescue/Health Services)
- Skogsbränder (Forest Fires)
- Ungdomsbrandkårer (Youth Fire Brigades)
Arbetsgrupper:
- Frivilliga brandmän (Volunteer Firefighters)
- Regional arbetsgrupp för Donauländerna (Danube)
- Utbildning och övning (Education and Training)
Ungdomsbrandkåren i Laholm var den enda i Sverige som deltog i CTIF Fire Olympics i Celje, Slovenia 2022. Laholm är en viktig del av CTIF´s ungdomsverksamhet och vi hoppas kunna samarbeta mer med Lahom i framtiden, både för att hjälpa dem främja brandmannasport i Sverige, och för att nå ut till intresserade ungdomar som vill engagera sig i CTIF Sveriges övergripande arbete.
Ansvarig för ungdomsverksamheten i Laholm är eldsjälen Stefan Agnesson. För att nå ungdomsverksamheten i Laholm, vg kontakta CTIF Sverige.
Från en artikel i CTIF.org 1:a juni, 2022:
"On the European continent, youth fire brigades are common and in many communities across Europe, they are almost taken for granted.
However, in Scandinavia, youth fire brigades are not nearly as common, and actually only Finland and Sweden currently has youth teams participating in the CTIF Games.
Laholm, a small town of 6500 people, is the center of CTIF youth fire brigades in Sweden. Their comparatively strong level of activity owes a lot to an extremely dedicated volunteer leader, Stefan Agnesson, who puts in a lot of his own time to keep the local youth fire brigade going.
Largely because of him, the interest is strong, and the membership in Laholm is currently pushing 40 youth firefighters.
At times, other towns may send youth to participate in Lahom's activities, but the idea of youth fire brigades have not really taken off in most other communities the way it has in Laholm."
https://ctif.org/news/youth-and-adults-around-europe-frantically-preparing-fire…